Schimb de tineri „Be your own boss!” în Samobor, Croația

Ne-am întors, de curând, dintr-un schimb de tineri Erasmus+ din Samobor, Croația. A fost parte dintr-un proiect numit „Be your own boss!”, axat pe antreprenoriat și freelancing. Timp de șapte zile, patruzeci de tineri din Croația, România, Bulgaria, Spania, Turcia și Regatul Unit al Marii Britanii au învățat despre cele două tematici, prin activități axate pe educație non-formală.

  

În proiectele de acest tip, schimburi de tineri (youth exchanges), tinerii își facilitează unii altora procesele de învățare. Astfel, de-a lungul zilelor de proiect, echipele naționale au pregătit sesiuni interactive menite să ajute tinerii din grupul mare să înțeleagă mai bine concepte legate de antreprenoriat, freelancing și provocări ale ambelor căi.

  

Printre subiectele pe care le-am discutat și dezbătut se numără:

  • concepte și definiții din domeniile antreprenoriatului și freelancing-ului;
  • povești de succes ale unor antreprenori cunoscuți la nivel mondial;
  • avantaje și dezavantaje în a fi angajat, antreprenor, respectiv freelancer;
  • locurile unde își caută și găsesc de lucru freelancerii;
  • domeniile în care se poate activa ca freelancer;
  • ocupații actuale populare și ocupații care vor exista în viitor;
  • oportunități pentru tineri la nivel european.

  

Și, ca de fiecare dată în astfel de proiecte, participanții și-au prezentat țările și culturile, în cadrul unor seri multiculturale. Am învățat dansuri spaniole, am gustat bunătăți croate, am asistat la o simulare de nuntă turcească, am făcut quiz-uri pe teme legate de Marea Britanie și am aflat o mulțime de lucruri pe care nu le știam despre Bulgaria. La rândul nostru, le-am povestit celorlalți despre izvorul legendelor cu vampiri legate de România și despre cum e Transilvania, de fapt, dincolo de poveștile cu Dracula.

  

Proiectul a fost finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+, iar GAL Someș-Nadăș a fost unul din cei șase parteneri organizaționali. Toate costurile de participare și subzistență au fost acoperite din proiect. Pentru mai multe astfel de oportunități, vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook și pagina de Facebook a rețelei EuroPeers România.

Galerie foto